Támogatásáról biztosított egy külön emberi jogi bíróság létrehozására tett javaslatot Vlagyimir Putyin elnök az orosz Emberi Jogi Tanács csütörtöki online tanácskozásán.

Putyin ugyanakkor rámutatott, hogy egy ilyen intézmény finanszírozást és szervezeti változásokat igényel. Azt mondta, hogy az Európa Tanácsnak az igazságszolgáltatás hatékonyságát felügyelő bizottsága nemrégiben olyan jelentést tett közzé, amely szerint Oroszország ebben a tekintetben a legjobbak között szerepel a kontinensen. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy továbbra is dolgozzanak a rendszerben jelentkező törvénysértések kiszűrésén
Elrendelte egy széles körű amnesztia bevezetésére vonatkozó javaslat figyelmes tanulmányozását, ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy 1917-ben súlyos következményekkel járt az orosz nagyvárosokban, amikor az ideiglenes kormány nagyszámú elítéltet engedett szabadon.
Putyin a jelek szerint beleegyezett a külföldi ügynök státusnak a szervezetekről a magánszemélyekre való kiterjesztésére vonatkozó, nemrégiben benyújtott törvénytervezet felülvizsgálásába.
„Mindig abból indulunk ki, hogy ez (a törvénytervezet) csak egy dologgal függ össze: annak biztosításával, hogy idegen országok ne avatkozzanak bele a belügyeinkbe, amin pedig dolgoznak” – mondta az orosz vezető.
Kifogásolta, hogy a külföldi ügynökök a határokon túlról pénzt kapnak azért, hogy mások politikai céljait mozdítsák elő az orosz belpolitikában, és olyan szervezeti formában kezdtek el tevékenykedni, amely túllép az eddigi korlátozásokon. Ugyanakkor egyetértett azzal, hogy nem kell túlzásba esni a szabályozással.
Putyin azt mondta, hogy Oroszország nem cenzúráz a nemzetközi médiatérben, de kénytelen válaszolni más országok effajta lépéseire. Egy nappal a korábban az orosz parlament alsóházában törvénytervezetet nyújtottak be, amelynek értelmében megbírságolnák, sőt, blokkolnák azokat a külföldi online szolgáltatókat, amelyek hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak az orosz tömegtájékoztatási eszközök ellen.
Az elnök az állította, hogy Mihail Hodorkovszkij, aki a 90-es években a Jukosz (Yukos) olajvállalat ellenőrző részvénycsomagjának birtokosa volt, közvetve elismerte bűnösségét a hozzá intézett, szabadságvesztése hátralevő részének elengedését kérő levélben. Arra hivatkozott, hogy az anyja haldoklik, Putyin pedig a hétfői tanácskozáson azt mondta, azért részesítette kegyelemben Hodorkovszkijt, hogy még beszélhessen vele.
Hodorkovszkijt, aki akkor Oroszország leggazdagabb emberének számított, a TASZSZ szerint 2005-ben hat vádpont alapján – egyebek között adóelkerülés és sikkasztás címén – kilencévi szabadságvesztésre ítélték, amelyet később nyolcra csökkentettek. Putyin 2013. december 20-án kegyelmezett meg neki.
Putyin csütörtökön elmondta, hogy a kémkedéssel megvádolt Ivan Szafronov nem a Kommerszant munkatársaként, hanem már a Roszkoszmosz sajtótanácsadójaként játszott át adatokat az európai NATO-országok egyikének. A nyáron őrizetbe vett Szafronov 2020 májusa óta dolgozik a Roszkoszmosznak.
A vádlott ügyvédje korábban azt mondta, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint Szafronov még 2017-ben, újságíróként szolgáltatott ki az őt 2012-ben beszervező cseh polgári hírszerzésnek (UZSI) az afrikai és a közel-keleti orosz fegyverszállításokra vonatkozó adatokat