A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 243 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök szerdán – ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 10 420 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.
A rendőrök szerdán a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettség be nem tartása miatt 209 emberrel szemben léptek fel. Közülük 48 embert figyelmeztettek, 94 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 67 esetben szabálysértési feljelentést tettek – ismertette az alezredes.
Hozzátette: szerdán a tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken kilenc emberrel, míg az üzletekben és bevásárlóközpontokban 25 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.
Ellenőrizték a vendéglátóüzletekben a maszkviselést és az üzletek nyitva tartására, illetve az egyes létesítmények, szolgáltatási helyek, szabadidős létesítmények nyitva tartásának tilalmára, a benntartózkodás tilalmára vonatkozó rendelkezések betartását, és három esetben döntöttek ideiglenes bezárásról. Budapesten egy IV. kerületi rendezvényterem 30 napos, egy szintén IV. kerületi edzőterem 30 napos, valamint egy VIII. kerületi, vitaminokat és étrend-kiegészítőket árusító bolt 7 napos ideiglenes bezárásával a jogszabály hatálybalépése óta kilencvenkettőre emelkedett a bezárt egységek száma.
A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt idáig 530 rendőri intézkedést kezdeményeztek, ebből 149 esetben a tulajdonos vagy üzemeltető felelősségét állapították meg, 381 esetben viszont az üzletek korlátozott nyitva tartását, vagy annak tilalmát és a benntartózkodás tilalmát szegték meg.
Kiss Róbert elmondta, hogy a rendőrök szerdán a kijárási tilalom, a közterületi gyülekezés és a csoportosulások ellenőrzésekor 243 emberrel szemben intézkedtek, így november 4. óta 8851-ra nőtt az intézkedések száma.
A korridorokon 49 rendőri intézkedés történt, így a beutazási korlátozásokról szóló kormányrendelet szeptember elsejei hatályba lépése óta 6801 esetben intézkedtek a Magyarországon személyforgalomban történő tranzitálási szabályok megszegése miatt.
Szerdán 20 077 esetben ellenőrizték a rendőrök a hatósági házi karantént, az újonnan elrendelt hatósági házi karanténok száma 7238, amely így összességében 50 430-ra emelkedett. A karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonra tölthető informatikai alkalmazásra regisztrált felhasználók száma 3838.