A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új megoldásokat vezetett be a megnövekedett adatigények kiszolgálására – közölte a hivatal kedden az MTI-vel a Statisztikai Világnapra kiadott közleményében.

A 2020. évi Statisztikai Világnap mottója: “megbízható adatokkal kötjük össze a világot”.
A KSH közleményében kiemelte, a koronavírus által teremtett helyzetben szinte hetek alatt vontak be új adatforrásokat, vezetettek be új adatgyűjtési módokat, adatfeldolgozási technikákat.
A közleményben idézik Vukovich Gabriellát, a KSH elnökét, aki a hivatal legújabb podcast adásában elmondta, hogy az ENSZ közgyűlése a statisztika fontosságára hívta fel a figyelmet azzal, hogy minden ötödik év október 20-át – a Magyarország által benyújtott javaslat alapján – Statisztikai Világnappá nyilvánította.
Első alkalommal 2010-ben emlékeztek meg ily módon az adatok fontosságáról. 2015-ben több mint 130 ország és regionális szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez.
A közlemény szerint a KSH az elmúlt 5 évben több tízezer adatkérést teljesítettek, honlapjukat egy év alatt több millióan keresték fel.
A KSH honlapján található heti monitort és a koronavírus dossziét a megnövekedett adatigény hívta életre, a pandémia gazdasági és társadalmi hatásainak mérése mind hazai, mind nemzetközi tekintetben új, előremutató megoldások bevezetésére ösztökélte a nemzeti statisztikai hivatalokat – írja közleményében a KSH.
Példaként említik, hogy a KSH web scraping technikákat – honlapokról közvetlenül gyűjtött adatokat – is alkalmaz az árak megfigyeléséhez és a kapcsolódó adatgyűjtéshez, ami különösen a tavaszi időszakra volt igaz. A járvány első hullámának idején ugyanis a munkatársak nem tudtak az üzletekben árakat összeírni. A gépjárműforgalom változásának bemutatásához a KSH a közúti kamerák adatait is felhasználja, az online pénztárgépek adatállományait pedig közvetlenül a NAV-tól veszi át a kiskereskedelmi forgalom minél pontosabb becsléséhez – írják a közleményben.