Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) a menekültstátusra nem jogosultakra vonatkozó úgynevezett visszatérési irányelv végrehajtásáról tartott vitát csütörtökön. A szakbizottság jelentéstervezetének előadója kijelentette: a tagállamoknak az uniós tartózkodásra nem jogosultak önkéntes hazatérésére kell törekedniük. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint ugyanakkor „naivitás az önkéntes visszatérésre alapozni, ezért a jog keretein belül maradva, a jog eszközeivel kell elérni, ha szükséges ki kell kényszeríteni, hogy az illegálisan itt tartózkodók visszatérjenek hazájukba”.

    Hidvéghi Balázs az MTI-nek telefonon nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy Magyarország álláspontja szerint mindenkinek, aki belépett az unió területére, de nincs jogosultsága ott maradni, el kell hagynia az Európai Uniót. 
    A vonatkozó irányelv végrehajtása elengedhetetlen feltétele annak, hogy megszűnjön az Európába irányuló illegális bevándorlás, hogy Európa a migrációs válságot és az abban rejlő veszélyt megfelelően kezelni tudja – mondta.
    A tapasztalat azt mutatja, hogy a tartózkodásra nem jogosult, illegálisan itt tartózkodóknak kis töredéke hagyja csak el Európát. Ha mégis kilépnek az unió területéről, nagyrészük jogi kiskapukat keresve újra visszajön, amely kezelhetetlen helyzetet teremt. A helyzet azért állt elő, mert az unió 2015-ben és azt követően sem volt elég határozott. Nem védte meg saját határait és a bevándorláspárti politikai erők és a civil szerveztek azóta is azon dolgoznak, hogy az illegális belépés legális itt tartózkodássá váljon – hívta fel a figyelmet.
    Hidvéghi aláhúzta: ez öngyilkos politika, amely ellentétes az európai emberek akaratával és érdekével. 
    Véleménye szerint hatékonyabbá kell tenni a visszatérési irányelv végrehajtását, valamint az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) a tagállamokkal együttműködve elő kell segítenie, hogy az illegálisan Európában tartózkodók visszatérjenek otthonaikba.
    Magyarország határozottan kitart a migrációt elutasító politikája mellett, amelyet az európai fórumokon továbbra is képvisel – tette hozzá a fideszes politikus.
    Tineke Strik holland zöldpárti európai parlamenti képviselő, a jelentéstervezet előadója a vita során hangsúlyozta, hogy a tagállamok részéről az uniós irányelv hatékonyabb végrehajtására, a tartózkodásra nem jogosultak részéről pedig önkéntes hazatérésre kell törekedni.
    Véleménye szerint a menedékjog megtagadása esetén elsőbbséget kell biztosítani a távozási kötelezettség önkéntes teljesítésének. 
    A bizonyítékok azt mutatják, hogy az önkéntes visszatérés költséghatékony és könnyebben megszervezhető, a célországok együttműködése szempontjából is – közölte.
    Véleménye szerint a „kitoloncolás meghiúsulásának fő okai a hazatelepülők azonosítása, illetve a fogadó országok hatóságaitól szükséges okmányok megszerzésének gyakorlati problémái”.
     Az előadó szerint a hatékony visszaküldési politikai irányelv hozzájárult a jogbiztonság növeléséhez, valamint szűkebbre szabta a tagállamok lehetőségeit, hogy bűncselekménnyé nyilvánítsák az illegális tartózkodást.