A haza védelme nemzeti ügy, a honvédelmi sportközpontok megépítésével pedig az a szellemiség is erősödik, amely a közösséget össze tudja tartani – jelentette ki a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos csütörtökön Baján.

    Simicskó István a volt Vaskúti úti laktanya közelében megépülő honvédelmi sportközpont alapkőletételén elmondta: a kormány lehetőséget kíván adni az embereknek, hogy „a sporttevékenységet minél magasabb szinten és minél szélesebb körben élhessék meg”.
    A kormánybiztos hangsúlyozta: valamennyi járásban épül majd honvédelmi sportközpont, amelyekkel további cél egy „sportolónemzet felépítése, mivel kiváló teljesítményű sportolóinknak köszönhetően a sport nagy nemzeti kincsünk”.
    Magyarország a 177 olimpiai aranyéremmel a nemzetek sorában a nyolcadik helyen áll – emlékeztetett Simicskó István.
    Baja az első ütemben megépülő honvédelmi sportközpontok sorában – Balassagyarmat és Újfehértó után – a harmadik helyszín. A megye második és az ország huszonötödik legnépesebb településének laktanyái révén komoly katonai hagyománya van, és 1803 óta lövésztársulat is működik a városban. Ezt a hagyományt örökítenék tovább a sportkomplexumban, csak már 21. századi körülmények között – tette hozzá a kormánypárti politikus.
    A nettó, több mint 650 millió forint összegű beruházás során az önkormányzat által biztosított telken egy 712 négyzetméter alapterületű földszintes, tetőtér beépítéses épület jön létre. A munkálatok várhatóan jövő nyárig tartanak majd.
    Simicskó István kiemelte: olyan multifunkcionális sportkomplexumok épülnek országszerte, amelyek a sportlövészetnek helyet adó lőtér mellett küzdő- és technikai sportok gyakorlásához nyújtanak teret, de a helyi igényekhez igazodva egyéb tevékenységek, illetve a közösségépítés lehetőségei és feltételei is biztosítottak lesznek.
    Zsigó Róbert Baja és térsége fideszes országgyűlési képviselője és az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta: a magyar kormány az elmúlt években egyebek mellett azért dolgozott, hogy a haza és a nemzet iránti elkötelezettség és tisztelet megerősödjön.
    Hangsúlyozta: a megépülő honvédelmi sportközpont valódi közösségi térként működhet Baja határában, hozzájárulva ahhoz, hogy a fiatalok honvédelmi nevelése erősödjön, illetve a haza iránti elkötelezettsége növekedjen.