Elemzők: a kivitelezések csúszása miatt idén még magas lehet a lakásátadások száma

A kivitelezések csúszása miatt az idén még magas lehet a lakásátadások száma, a lakásépítési kedv viszont a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt jelentősen csökkenhet – vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó elemzők a szerdán megjelent lakásépítési statisztikai adatokat kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb közlése szerint az első negyedévben 4775 új lakás épült, 30,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 7032 volt, 27 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában.
Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában kifejtette, a kivitelezések jelentős csúszásban vannak: 2016 eleje óta a lakásépítési engedélyek száma 148 430, míg az átadások száma 67 966 volt, azaz 80 464-gyel több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült. A folyamatban levő építkezések miatt idén még viszonylag magas lehet a lakásátadások száma, a trendet ugyanakkor lassíthatja, hogy azoknál a lakásoknál, amelyek 2018. november 1. előtt rendelkeztek építési engedéllyel, 2023-ig érvényben marad az 5 százalékos áfakulcs. A kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása már tükröződik az építési engedélyek visszaesésében, azonban a családvédelmi akcióterv új lendületet adhat az építkezéseknek.
Megjegyezte, a járvány negatív hatásai miatt viszont jelentősen csökkenhet az építési kedv, egyes kivitelezések pedig tovább csúszhatnak az importált építőanyagok akadozása és a Magyarországon dolgozó vendégmunkások hazatérése miatt.
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásátadások számának kiugró növekedése elsősorban azzal magyarázható, hogy több ezer olyan lakást adtak át, amit a beruházók a korábbi években kezdtek építeni, és még vonatkozik rájuk a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa. A lakásépítési kedv csökkenésére már az év első két hónapjára vonatkozó adatokból számítani lehetett, a koronavírus-járvány miatt pedig még több építkezést halaszthattak el - tette hozzá a szakember közleményében.  
Balogh László szerint bár a járvány kedvezőtlenül érinti az ingatlanpiacot, a jövőre nézve vannak lehetőségek is, példaként a rozsdaövezetekben található lakások építésére vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfa bevezetését említette, ami több ezer lakás megépítését eredményezheti.    
A szakértő arra is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztott építőipari beruházások következtében a kivitelezői kapacitások egy része felszabadult, ami a lakások építtetői számára rendelkezésre áll. Emiatt az építési költségek csökkenhetnek, ami ahhoz is hozzájárulhat, hogy megfizethető áron kerülhessenek piacra az új lakások - fogalmazott Balogh László.
Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a lakásátadásokat az idén még viszi előre a több éve indult építkezések lendülete.
A lakásépítési kedv első negyedévben mért visszaesésében ugyan a koronavírusnak is volt szerepe, a járvány piacra gyakorolt valódi hatásai azonban csak a második és a harmadik negyedéves számokban mutatkoznak meg, azaz akkor még látványosabb visszaesés várható Valkó Dávid szerint.     
Szintén úgy vélte, hogy Budapesten és a nagyobb ipari múlttal rendelkező vidéki városokban pozitívan hathat az építési kedvre a rozsdaövezetekben épülő lakásokra alkalmazott 5 százalékos áfakulcs. Ezen felül a bruttó árak csökkenésére is számít az elemző, aki szerint mindez megnövelheti a keresletet az új lakásokra, és így élénkítő hatású lehet a fejlesztői oldalon is.