A Magyar Honvédség szerepe a koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsfontosságú – hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a testület hétfői ülése után az MTI-nek.

    A testület tanácskozásán Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka tartott tájékoztatót a koronavírus-járvány elleni védekezés honvédelmi intézkedésekről és a nemzetközi biztonságpolitikai kitekintésről.
    Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: látható, hogy a Magyar Honvédség tevékenysége általános támogatást élvez. Fontosnak tartja, hogy ez a következő időszakban is fennmaradjon.
    Kiemelte: a koronavírus megjelenésével kialakult egy új világhelyzet. Úgy értékelt, ahogy 2001. szeptember 11. után a terrorizmussal kapcsolatban kialakult egy tudatosság, valamint az 1986-os csernobili katasztrófát követően kialakult egy nukleáris tudatosság, a következő években az egészségügyi biztonság kérdése lesz kiemelt fontosságú.
    Az erre való reagálásnak a képessége minden országnak, köztük Magyarországnak is egy megkerülhetetlen kihívást fog jelenteni. Az az ország, vagy régió amely hatékonyan tud erre  a kihívásra válaszolni, előnybe kerül, sikerre számíthat.
    Németh Zsolt szerint a koronavírus ellen egyfajta háború zajlik az egész világban. „Egy új típusú háborúnak vagyunk szemtanúi” – fogalmazott. Hozzátette: ebben a háborúban minden ország valamilyen szinten hadsereggé formálja önmagát. Hogy mely ország tud hatékonyan védekezni, abban nagyon fontos szerepe van a hagyományos hadseregeknek – emelte ki a fideszes politikus. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a hagyományos hadseregek hogyan tudnak alkalmazkodni az új típusú kihívásokhoz.
     Ehhez biztosítani kell a megfelelő anyagi forrásokat – szögezte le Németh Zsolt. Kiemelte: nem lehet a Magyar Honvédség a kárvallotja a költségvetési nehézségeknek. Ellenkezőleg, ahhoz hogy azt a minőségi munkát el tudja végezni, amit jelenleg is elvégez a Magyar Honvédség, nagyon fontos, hogy megfelelő anyagi háttérrel rendelkezzen. Ez összhangban van a NATO elvárásaival, 2024-re el kell érni a GDP 2 százalékos honvédelmi ráfordítást a költségvetésben – közölte a politikus. Hozzátette: a következő hetekben a költségvetés vitája során erre nagy figyelmet fognak fordítani.