A spanyol kormány harmadszor is kezdeményezi a parlamentnél az új típusú koronavírus miatt március 15-én bevezetett szükségállapot meghosszabbítását – jelentette be a spanyol miniszterelnök szombat este Madridban.

    Pedro Sánchez elmondta: a kormány javasolni fogja a korlátozó intézkedések fenntartását május 9-ig, azonban azzal az enyhítéssel, hogy a gyerekek egy meghatározott időkeretben kimehessenek az utcára április 27-től. Az intézkedés részleteinek kidolgozása még hátra van.
    A spanyol alkotmány értelmében egyszerre legfeljebb 15 napra rendelhető el a szükségállapot, meghosszabbításához minden esetben a törvényhozás jóváhagyása szükséges.
    A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy az egészségügyi minisztérium vasárnap rendeletet fogad el a szájmaszkok fogyasztói árának meghatározásáról és ellenőrzéséről, hogy azok megfizethetők legyenek a lakosságnak.
    Pedro Sánchez szerint a spanyolok az eddigi megszorítások betartásával “példás választ” adtak a járvány okozta szélsőséges helyzetre, áldozatuknak köszönhetően “életek tízezreit” sikerült megmenteni. 
    “Ezek az eredmények még nem elegendőek, és főleg törékenyek, nem tehetjük kockára őket elhamarkodott döntésekkel” – fogalmazott, indokolva a szükségállapot fenntartását, amely azt jelenti, hogy az oktatási intézmények zárva maradnak, ahol csak lehetséges továbbra is a távmunka ajánlott, a lakhelyet csak a munkába járáskor, bevásárláskor lehet elhagyni, zárva maradnak az éttermek, szórakozóhelyek és az üzletek többsége is.
    Spanyolországban szombaton meghaladta a 20 ezret az új típusú koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma. A SARS-CoV-2 vírust eddig 191 726 ember szervezetében mutatták ki. A fertőzésből 74662-en gyógyultak meg.
    A miniszterelnök beszélt arról, hogy a korlátozások visszavonását akkor lehet megkezdeni, ha az ország teljesítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó előírásait, reményei szerint erre májusban sor kerülhet.
    Mint mondta, a kormány három hete dolgozik a fokozatosra tervezett enyhítő intézkedéseken, amelyeket lassan és “a lehető legnagyobb elővigyázatossággal” kell meghozni, várhatóan területileg eltérő módon, mivel a járvány hatása térségeként különböző.
    Véleménye szerint ez egy tanulási folyamat lesz, amelyben elképzelhető, hogy tesznek két lépést előre, aztán egyet vissza, de mindig a járvány alakulását figyelve és a kockázatokat mérlegelve.
    “Amikor újból kimegyünk az utcára (…) a járvány néma, gazdasági és társadalmi  pusztításával fogunk találkozni” – mondta, és egységet kért az újjáépítéshez.
    A kormányfő a héten egyeztetéseket kezdett a parlament pártjaival egy nemzeti paktum elfogadásáról, amelynek célja az egészségügyi rendszer megerősítése, az üzleti élet ösztönzése, a munkahelyteremtés, továbbá szociális védelmi intézkedések bevezetése és egységes álláspont kialakítása az Európai Unióval való tárgyalásokhoz.
    “Spanyolország nem maradhat védtelen, ahogy az unió más országa sem” – fogalmazott ismét a közösségi szolidaritás szükségességét hangsúlyozva járvány okozta károk mérséklésében.