A csütörtöki adatok szerint több mint százzal nőtt Nagy-Britanniában az előző egy napban az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Csütörtök este szerte Nagy-Britanniában milliók köszönték meg tapssal a járvány megfékezésén dolgozó és a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók áldozatvállalását.

    A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtök esti bejelentése szerint az előző este zárult 24 órában 113 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben.
    Nagy-Britanniában így eddig összesen 578 halottja van a járványnak.
    A brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta most először haltak meg egy nap alatt száznál többen a koronavírus okozta betegségben.
    Az NHS tájékoztatása szerint csütörtök délelőttig 104 866 szűrést végeztek és 11 658 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírust.     Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint kétezerrel emelkedett a hivatalosan azonosított brit esetek száma.
    Jenny Harries, az angol helyettes tisztifőorvos napi tájékoztatásában elmondta: a brit egészségügyi hatóságok várakozása szerint az új nagy-britanniai fertőzéses esetek száma húsvét környékén tetőzik, és onnantól már csökkenésnek indul.
    Csütörtök este Nagy-Britanniában milliók köszöntötték tapssal az egészségügyi dolgozók áldozatos helytállását. Az emberek a városokban az erkélyekre, ablakokba, illetve a házak elé kiállva tapsoltak és éljeneztek.
    A „Clap for our Carers” – „Tapsoljuk meg azokat, akik gondoskodnak rólunk” – elnevezésű országos kezdeményezéshez csatlakozott Boris Johnson miniszterelnök, aki Rishi Sunak pénzügyminiszter társaságában – ügyelve arra az előírásra, hogy a nem egy háztartásban élőknek legalább két méter távolságra kell maradniuk egymástól – a Downing Street-i kormányfői rezidencia előtt tapsolt és mondott köszönetet mindenekelőtt az NHS dolgozóinak.
    A mindenkori brit miniszterelnök a Downing Street 10., a pénzügyminiszter a Downing Street 11. szám alatt lakik.
    A kezdeményezésben részt vett a királyi család is. Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegnő, valamint három gyereke a Kensington-palota – a házaspár londoni rezidenciája – által csütörtök este közzétett felvételen együtt tapsol.
    Az udvar beszámolója szerint hasonló módon köszöntötte az egészségügyi dolgozókat Károly trónörökös, Vilmos édesapja, II. Erzsébet királynő elsőszülött fia, akiről a héten kiderült, hogy szintén megfertőződött az új típusú koronavírussal.
    A 71 esztendős walesi herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában a királyi család skóciai rezidenciáján, Balmoral kastélyában vonult elkülönítésbe. Kamilla hercegnő koronavírus-tesztje negatív lett. 
    Károly az udvar tájékoztatása szerint jól van, a fertőzés csak enyhe tüneteket okozott nála.