Az alapvető áruk légi forgalmának fenntartása érdekében az Európai Bizottság arra szólította fel az unió tagállamait, hogy támogassák a légi áruszállítást, beleértve a koronavírus-járvány leküzdéséhez szükséges egészségügyi felszerelések szállítását is, amelynek fenntartásához műveleti és szervezési lépéseket tartalmazó új iránymutatás nyújt segítséget – közölte az uniós bizottság csütörtökön.

    Adina Valean közlekedési biztos arról tájékoztatott, hogy a légi teherszállítás fenntartása érdekében javasolt konkrét intézkedések az utasszállító repülőgépek igénybevételére is kiterjednek, ugyanis „az időérzékeny termékek, például a gyógyszerek szállítását meg kell oldani”.
    Az intézkedések között szerepel az is, hogy a tagállamok biztosítsanak ideiglenes forgalmi jogokat az unión kívülről érkező áruszállítási műveletekhez arra az esetre, ha rendes körülmények között korlátozások lennének érvényben. Ezeknek a jogoknak akkor is érvényesnek kell lenniük, ha az áruszállítást utasszállító légi járművekkel végzik. Az uniós bizottság emellett azt tanácsolta a tagállamoknak, hogy ideiglenesen szüntessék meg a repülőtereken az éjszakai repülésre és a résidőre vonatkozó korlátozásokat az alapvető árufuvarozási műveletek esetében, és könnyítsék meg az utasszállító légi járművek használatát áruszállításra.
    A repülők személyzetét mentesíteni kell az utazási korlátozások alól, amennyiben nem mutatnak tüneteket – írták.
    Létfontosságúnak nevezték, hogy a működő repülőterek elegendő kapacitással rendelkezzenek a légi áruk kezeléséhez, és különleges intézkedéseket vezessenek be az áruszállításban részt vevő szállító személyzetre. Ezek a rendkívüli intézkedések csak ideiglenesen, a koronavírus-válság ideje alatt lesznek érvényben – szögezték le.
    A bizottsági javaslat szerint az uniós joggal összeegyeztethetetlen korlátozásokat meg kell szüntetni. Az unión kívüli országokat arra szólították fel, hogy tartózkodjanak a légi árufuvarozás szükségtelen korlátozásától, különösen, ha az ellentétes a meglévő megállapodásokkal.
    „Közös érdekünk, hogy biztosítsuk az áruk, és köztük az olyan alapvető áruk ellátási láncának folytonosságát, mint a rendkívül speciális, sürgős és fontos termékek, például az egészségügyi felszerelések” – fogalmaztak.