Önkénteseket toboroznak, telefonos ügyfélközpontot hoztak létre, intézkedési tervet készítettek, szórólapokat osztanak, illetve tartósélelmiszer-gyűjtést indítottak a vidéki önkormányzatok a különösen veszélyeztetett idősek segítésére a koronavírus-járvány miatt. 

    Kecskeméten szerdán számos szervezet összefogásával elindult a Gondoskodó Szolgálat, amely az egyedül élő időseket segíti – tájékoztatta Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-t. A szolgálat elsősorban 65 év feletti belterületi időseknek segít alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és tisztálkodási szerek beszerzésével és házhoz szállításával, egy-egy rászorulónak hetente legfeljebb kétszer. A külső városrészek ellátását polgárőrök végzik. 
    Kaposváron önkénteseket toboroz az önkormányzat az idősek támogatására – tudatta Szita Károly (Fidesz-KDNP), a koronavirus.kaposvar.hu-n, jelezve: 50 év alattiak jelentkezését várják, a jelentkezők és a rászorulók elérhetőségét adatbázisban rögzítik.
    Siófokon a Galerius Vendégházat fertőtlenítik és felkészítik önkéntes karanténba vonulók átmeneti befogadására. A Fő téren egy sátorban szórólapokon, tájékoztató táblákon informálják a lakosságot a járványhelyzetről, továbbá intézkedési terv készül a támogató nélküli idősek gyógyszer- és élelmiszerbeszerzésének megoldására.
    A debreceni önkormányzat szerdától telefonos ügyfélközpontot működtet a polgármesteri hivatalban a lakosság tájékoztatására és a segítségre szorulók támogatására – közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel. Csütörtöktől a közösségi közlekedés megváltozott rend szerint üzemel a városban. A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. tájékoztatása szerint a villamosok a tanítási szünet idején megszokott munkanapi menetrend szerint, a trolibuszok és az autóbuszok szabadnapi menetrend, illetve egyes esetekben módosított szabadnapi menetrend szerint szállítják az utasokat. A járműveket minden nap fertőtlenítik.
    A zalai települések polgármesterei közül egyre többen fordulnak felhívással az ott élőkhöz, hogy a közösség védelme érdekében vonuljanak 14 napos önkéntes karanténba azok, akik külföldről, elsősorban Ausztriából vagy Olaszországból érkeztek haza az elmúlt napokban. Több helyen ugyanis ellenérzéseket váltott ki, hogy az eddig külföldön dolgozó és most hazatérő magyarok nagy része nem marad otthon önként.
    Szerdától bizonytalan időre bezár a hévízi tófürdő, erről a honlapján adott hírt a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház.
    Makón az önkormányzat minden nap – térítési díj ellenében – ebéd kiszállítását biztosítja, és igény esetén segítséget nyújt az alapvető tartós élelmiszerek és gyógyszerek beszerzéséhez. Az idősek támogatása érdekében tartósélelmiszer-gyűjtést is indított az önkormányzat.
    Szerdán határozatlan időre bezárták a szolnoki gondozási központokat, így az idősek számára szünetel a nappali ellátás és felfüggesztették az étkeztetést is. A konyha azonban üzemel, a meleg ebédet a kapuban vehetik át vagy házhoz szállítják.
    Pécs és a környékbeli falvak fideszes parlamenti képviselője, Hoppál Péter szerdán elmondta: az idős – főként az egyedül élő – rászorulók ellátásáról előzetes igényfelmérés és a családsegítő szolgálatok adatbázisa segítségével gondoskodnak az önkormányzatok; a megyében az iskolák és óvodák megszervezték a diákok felügyeletét és étkeztetését, a rendszer jól működik; a munkába járó szülők gyerekeire vigyáznak és minden igénylő család gyermeke dobozolt meleg ételt kap.
    A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. azt közölte, vízmérő-leolvasással foglalkozó dolgozóik – a személyes találkozások elkerülése érdekében – nem keresik fel a lakosokat. Arra kérik a fogyasztókat, hogy a mérőállást online felületükön rögzítsék vagy diktálják be telefonon. Ha nem érkezik diktált adat, akkor becsült adat alapján állítanak ki számlát. A csőtörésekkel kapcsolatos bejelentéseket továbbra is fogadják.
    Szentesen csütörtökön a folyamatos élelmiszer-ellátás biztosítása érdekében újranyit a zöldségpiac a Rákóczi Ferenc utcában. A piac területén kézfertőtlenítési lehetőséget biztosít az önkormányzat.
    Hódmezővásárhelyen egyszerre – az árusokat is beleértve – legfeljebb ötszáz ember tartózkodhat a Szent István téri piac területén, amennyiben a létszám meghaladja ezt, csak annyi vásárló mehet be, amennyi kilép.