Vízi közmű fejlesztésére szánt forrásokról, utak fejlesztéséről, a Gébárti-tó szabadidős célú beruházásairól, illetve két új szobor állításáról is döntött csütörtökön Zalaegerszeg közgyűlése – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

    Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) a közgyűlési döntések között említette egyebek mellett, hogy a város idén 270 millió forintot fordít az ivóvízrendszer, 469 milliót pedig a szennyvízhálózat fejlesztésére és karbantartására, a Zalavíz Zrt. pedig pályázati forrásból 27,5 millió forintot használhat fel több utcát érintő fejlesztési, rekonstrukciós feladatokra. 
    A Modern városok program keretében a Göcseji Múzeum közelében 99 férőhelyes új parkoló épül, a 9,5 milliárd forintos beruházással zajló uszoda- és strandépítés részeként pedig áprilisban megnyitják – a további építkezések lezárultáig – ideiglenesen befedett új kültéri medencét. A települési operatív programból megvalósuló új sport- és rendezvénycsarnok tervezésének közbeszerzése nemrég lezárult, a hat jelentkezőből májusra választják ki a nyertes tervezőt – ismertette a polgármester.
    Korábbi források átcsoportosítása miatt 768 millió forintos kerete van a városnak arra, hogy közlekedési fejlesztéseket valósítson meg, ezek között szerepel az egyik legjelentősebb utca, a Kosztolányi kétirányúsítása, illetve a Balatoni úton két körforgalom kétsávossá tétele a közlekedési gondok megoldására. A szabadidőközpontként ismert Gébárti-tó eddigi, 724 milliós forintos fejlesztései mellett újabb, mintegy 300 millió forintos forrásból a zöldfelület, a közművek és a játszóelemek bővítését végzik el – részletezte Balaicz Zoltán.
    Jelezte azt is: tavaly 37 eredményes közbeszerzési eljárás zárásaként kötött szerződést a város. A nyertesek 84 százaléka – ez összesen 21 céget jelent – zalai, zalaegerszegi vállalkozás. 
    A polgármester kitért arra is, hogy a közgyűlés döntése értelmében Béres János szobrászművész alkotásaként 16 millió forintos költséggel II. Rákóczi Ferencnek emelnek emlékművet a zalai megyeszékhelyen. Darabos Géza és a Reneszánsz Kőfaragó Kft. tervei alapján, 18 millió forintos összegből pedig a magyarság szabadságküzdelmei előtt tisztelgő emlékművet és országzászlót állítanak az egykori felszabadulási emlékmű helyén. 
    Balaicz Zoltán jelezte továbbá, hogy a Göcseji Múzeum igazgatója, Kaján Imre 2020 nyarán nyugdíjba vonul, így az éppen jelentős bővítés alatt álló intézmény vezetői posztjára pályázatot írnak ki.