A nemzeti régiók ügyében folyó aláírásgyűjtés támogatására biztat a Fidesz.

    Zsigmond Barna Pál, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője szerdán telefonon felidézte az MTI-nek, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) indította el a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. 
    Ennek az a lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós (EU-s) kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.
    A cél, hogy maradjon meg a területek regionális nemzeti identitása, az összegek szétosztásánál legyen ez egy olyan kritérium, amelyre odafigyel az unió, mert ez is segíti a közösségeket a kultúrájuk fenntartásában, az életszínvonaluk javításában, az adott, közigazgatási hatáskör nélküli régió gazdasági felzárkóztatásában – mondta.
    Zsigmond Barna Pál felidézte: az SZNT hat évig pereskedett, hogy elindíthassa a kezdeményezést, hosszú küzdelem után járt csak sikerrel.
    Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel – közölte.     Megjegyezte, hogy ez önmagában még nem jelent garanciát az ügyek megoldására, de minden lehetséges eszközt fel kell használni, hogy az európai intézmények foglalkozzanak a kisebbségi kérdésekkel, az őshonos nemzeti közösségek témájával.
    A képviselő hangoztatta, hogy bár a migránsok jogaival folyamatosan foglalkozik az EU, az őshonos nemzeti közösségek jogaival nem törődik, holott 50-60 millió európai állampolgár tartozik ebbe a körbe.
    “Úgy tűnik, hogy (…) a magyarországi közéletben többé-kevésbé konszenzus van” az európai polgári kezdeményezés ügyében – mondta Zsigmond Barna Pál, utalva arra, hogy az LMP – Magyarország Zöld Pártja hétpárti egyeztetésre hívta össze a témában a képviselőcsoportok vezetőit szerda délutánra.
    Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága még novemberben állásfoglalást adott ki arról, hogy támogatja az SZNT kezdeményezését, és felszólította a magyar embereket, hogy karolják fel az ügyet – mondta a fideszes képviselő.
    Arra biztatta az állampolgárokat, hogy a www.nemzetiregiok.eu oldalon néhány kattintással álljanak a kezdeményezés mellé, “hiszen minden magyar felelős minden magyarért”.
    Az LMP országgyűlési határozati javaslattal adna lendületet az aláírásgyűjtésnek. Zsigmond Barna Pál azt mondta: a meghívóból úgy értették, hogy az ellenzéki párt teljes mértékben elfogadhatónak tartja a bizottsági állásfoglalás szövegét, így a Fidesz támogatja az ügyet.
    Fontos, hogy minél több emberhez jusson el az üzenet, mert lassan gyűlnek az aláírások – hangsúlyozta a képviselő az MTI-nek.