Matolcsy György a Rubik kockához hasonlítja a magyar gazdaságpolitikát

Miért is ne ismerhetnénk fel a rokonságot a Rubik kocka és a magyar gazdaságpolitika között: elvégre mindkettő magyar, leleményes és sikeres – teszi fel a kérdést legújabb írásában a jegybank elnöke.

    Matolcsy György egy hétfői írásában azt fejtegeti: a Rubik kocka meghódította a világot, mert tükrözi a modern élet, technológia, politika, pénz és sport működését. Minden ellentét igaz rá: egyszerre játék és tanulás, egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi, mint a magyar gazdaságpolitika, mint a magyar modell, “mint mi magyarok” – írta a Növekedés.hu-n.
    “Gazdaságpolitikánk szintén hat alapszínből áll össze, ezeket keverjük, arányuk pillanatról pillanatra változik, rugalmasan változtatható, szinte végtelen a régi és új ötletek kombinációja” – fogalmazott, majd ismerteti és kifejti a gazdaságpolitika jellemzőit. Ezek: nyersen piaci, államkapitalista, nemzeti, globális, döntésképes és pragmatikus, illetve hosszú távú fenntarthatóságban gondolkodó.
    Megjegyezte azt is, “ezért kívülről időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk. De a jövő reméljük a költőt igazolja: “A düh tigrisei bölcsebbek a betanított paripáknál” – idézte William Blake-et.